Vierailukeskus Joen kokouspalvelut ovat suljettuina 1.7. - 4.8.2024 Lue lisää

Awake.AI haluaa ratkaista maailman rahtiongelmat

Turun Tiedepuistossa kehitetään innovaatioita, joiden avulla ratkotaan globaaleja meri- ja satamalogistiikkaan liittyviä ongelmia. Yrittäjä Karno Tenovuo kannustaa yrityksiä kehittämään tuotteita ja palveluita, joita koko maailma tarvitsee.

Miten perustetaan menestyvä yritys? Sitä on kysytty yrittäjä Karno Tenovuolta usein, ja hänellä on vastaukseksi kolme teesiä.

– Yksi: tee sitä, mitä muutenkin tekisit mielelläsi. Kaksi: tee sitä, mitä osaat parhaiten. Kolme: mieti, mitä maailma tarvitsee. Idea, jossa nämä kolme asiaa yhdistyvät, on se, mitä sinun pitää tehdä. Näihin kolmeen asiaan pohjaa Tenovuon perustaman, Turun Tiedepuistossa toimivan Awake.AI-yrityksenkin tarina.

Koko uransa ajan meriteollisuuden parissa työskennellyt Tenovuo oli pitkään mukana kehittämässä älykkäitä laivoja, kunnes huomasi, ettei niistä ole riittävästi hyötyä, ellei samaan aikaan kehitetä älykkäitä satamajärjestelmiä.

Satamien järjestelmät ovat usein vanhanaikaisia, tietoa tulvii monesta eri kanavasta ja pitkän ajan suunnittelu puuttuu kokonaan.

– Jos laiva kysyy neljä päivää ennen saapumistaan, onko satamassa tilaa, vastaus on usein: palataan asiaan kolmen päivän päästä. Kun lisäksi viestejä ja kyselyitä tulee joka suunnalta – sähköpostilla, puheluilla, whatsappin kautta ja jopa fakseilla – on vaikea pysyä kärryillä siitä, mikä on viimeisin tilanne.

Tilanteesta seuraa se, että laivat odottavat joko satamaan pääsyä tai niistä lähtöä ja aiheuttavat ajoittaisia ruuhkia. Juuri tähän asiaan Awake haluaa korjauksen. Se onkin tällä hetkellä ainut yritys koko maailmassa, jolla on valmis ratkaisu tekemään satamista älykkäitä.

– Ensin on tärkeää saada logistiset toimijat hallinnoimaan ja jakamaan tietoa, sitten vasta toimintoja voi optimoida ja prosesseja automatisoida, Tenovuo sanoo.

Kuulostaa teoriassa ehkä yksinkertaiselta, mutta ala on konservatiivinen, eikä mitään vastaavaa ole tehty aiemmin.

– Suuret kansainväliset satamat, kuten esimerkiksi Rotterdamin, Antwerpenin ja Göteborgin satamat ovat yhteistyökumppaneitamme. Tekoälypohjaiset palvelumme ovat myös kaikkien Suomen satamien käytössä Fintrafficin kautta tai suoraan, Tenovuo kertoo.

Rahtiliikenteen ongelmat ovat paisuneet koronan myötä, ja asia nousi koko maailman tietoisuuteen viimeistään Ever Given -aluksen jumituttua Suezin kanavaan.

– Ei tarvita kuin yksi tällainen iso tapaus, ja koko globaali rahti menee solmuun pitkäksi aikaa, sanoo Tenovuo.

Hän arvelee, että nykyinen, erittäin hankala tilanne tulee kestämään todennäköisesti koko kuluvan vuoden ajan, ehkä pitempäänkin. Yksittäisten tapausten lisäksi ongelmia on pahentanut korona, jonka vuoksi rahtia ei ole purettu ja lastattu normaaliin tapaan. Kontteja on jäänyt vääriin paikkoihin satamien mennessä kiinni, ja koko maailma kärsii konttipulasta. Sen seurauksena konttien hinnat ovat kymmenkertaistuneet. Kun hinnat jyvitetään rahdattaviin tuotteisiin, kaikki kallistuu.

Tee sitä, mitä muutenkin tekisit mielelläsi. Tee sitä, mitä osaat parhaiten. Mieti, mitä maailma tarvitsee.

Karno Tenovuo

Awakella on usean vuoden kehitystyön jälkeen tarjota valmis tuote globaalille markkinalle. Se on kehittänyt älykkäille satamille tarkoitetun alustan ja kaksi sen päälle rakennettua SaaS-palvelua: ennustepalvelun, joka näyttää tarkasti ja luotettavasti laivojen saapumisen, sekä laiturointisuunnittelupalvelun, jolla osapuolet voivat jakaa tehokkaasti ja reaaliaikaisesti suunnitelmiaan toimijoiden välillä.

Rahtisotkut ovat saaneet satamat kautta maailman tarkastelemaan toimintaansa, ja juuri Awaken tarjoamille palveluille on nyt kova kysyntä. Satamien toimivuuteen ollaan nyt valmiit investoimaan enemmän kuin koskaan aiemmin.

Toisekseen alan päästöjä on pakko leikata nopeasti. EU-tasolla laivojen on jo kahden vuoden kuluttua raportoitava jokaisen laivan päästöistä per reitti, ja viiden vuoden kuluttua sääntely vain tiukkenee.

– Jotta alalla päästään vaadittuihin 40–50 prosentin päästöleikkauksiin, optimointi ja automaatio ovat aivan keskeisessä asemassa, Tenovuo painottaa.

Awake.AI on Business Finlandin tukema kasvumoottori

Turkulainen Awake.AI on yksi Business Finlandin kasvumoottorikilpailutuksen voittaneista hankkeista, joille on myönnetty pääomalainaa. Kasvumoottorirahoituksen on tarkoitus tuottaa Suomeen uutta miljardiluokan liiketoimintaa. Potentiaalia on huikeasti, sillä meriteitse kulkee valtava määrä rahtia, ja esimerkiksi Suomen viennistä yli 90 prosenttia kulkee satamien kautta.

Awake.AI sai Kasvumoottorirahoituksen heti ensimmäisenä toimintavuonnaan 2019. Vuonna 2020 yritys lanseerasi älykkäille satamille tarkoitetun alustan ja kesällä 2021 kaksi siihen liittyvää tekoälypohjaista SaaS-palvelua.

Awake.AI haluaa toimia Turussa nimenomaan Tiede- puistossa, koska alueella on paljon start up -yrityksiä ja kulkuyhteydet Helsinkiin ovat hyvät. Awaken toinen toimipiste sijaitsee Espoossa.

Awake on hyödyntänyt monipuolisesti Vierailukeskus Joen palveluita, ja kun korona-aika on ohi, Karno Tenovuo suunnittelee järjestävänsä Joessa kansainvälisiä tilaisuuksia.

Haastattelu on julkaistu keväällä 2022 ilmestyneessä Joen sidosryhmälehti Bizissä. Haluatko seuraavan Biz -lehden suoraan kotiin tai toimistollesi? Tilaa seuraava numero täältä.

Lue lisää | Kumppanit