Vierailukeskus Joen kokouspalvelut ovat suljettuina 1.7. - 4.8.2024 Lue lisää

Olipa jälleen materiaali -näyttely avattiin

Vierailu- ja innovaatiokeskus Jokeen avautui tiistaina 16.4.2019 vuorovaikutteinen Olipa jälleen materiaali -näyttely. Näyttelyssä esitellään metallin, poistotekstiilin, muovin ja veden kiertokulkua ja kestävää käyttöä. Näyttelyn on toteuttanut Topinpuiston kiertotalousverkosto yhdessä ClewerinFortuminKuusakoskenLounais-Suomen JätehuollonTelaketju-verkostonTurun ammattikorkeakoulun ja Pidä Saaristo Siistinä ry:n kanssa.

Olipa jälleen materiaali -näyttely on suunnattu kaikille kiertotaloudesta ja resurssitehokkuudesta kiinnostuneille yrityksille ja kuluttajille. Joen toisessa kerroksessa sijaitsevassa vaihtuvien näyttelyiden tilassa tutustutaan kevään ja kesän aikana siihen, miten metallin, tekstiilien, muovin ja veden hallittu kiertokulku toimii ja miten niitä käytetään kestävällä tavalla.

Katsojat pääsevät itse koskemaan ja tutkimaan näyttelyssä esillä olevia asioita ja näyttely sopii myös koululaisryhmille. Näyttelyssä tutustutaan esimerkiksi poistotekstiilien lajitteluun virtuaalisessa ympäristössä ja vierailija pääsee itsekin tekemään töitä alumiinin kierrätyksen eteen.

–    Halusimme, että näyttely on vuorovaikutteinen ja että siellä riittää katsottavaa ja tutkittavaa erilaisille ihmisille heidän iästään tai taustastaan riippumatta. Kävimme näyttelyä suunnitellessamme ottamassa oppia muun muassa Tiedekeskus Heurekan tavasta rakentaa näyttelyitä ja sovelsimme niitä Jokeen, kertoo näyttelyn sisällöistä vastaava projektikoordinaattori Tuomas Alijoki Lounais-Suomen Jätehuollosta.

Kiertotalous on tällä hetkellä erittäin ajankohtainen aihe. Alijoki jatkaa:

–    Näyttelyssä pureudutaan konkreettisella tasolla siihen, mitä resurssitehokkuus tällä hetkellä tarkoittaa. Yritykset tekevät valtavasti työtä metallin, poistotekstiilien, muovin ja veden kiertotalouden kehittymisen eteen, mutta jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa myös kuluttajana. Eräs näyttelyn tarkoituksista on saada yritykset oivaltamaan, miten omaa toimintaansa voi esittää erilaisilla vuorovaikutteisilla ja osallistavilla tavoilla.

Näyttelyyn on helppo tutustua itsenäisesti. Tarvittaessa neuvoja näyttelyyn tutustumiseen voi pyytää Joen aulapalvelusta tai tiedustella ryhmäopastusta Alijoelta.

Näyttelyn tuotannosta vastasi Meeri Särkkä muotoilutoimisto Eheestä.

–    Ensimmäisen suunnittelupalaverin jälkeen minusta tuntui, että olin astunut liian suuriin saappaisiin. Tavoitteenani oli vaikuttaa vieraiden ajatusmaailmaan, saada aikaiseksi osallistava ja aktivoiva, ajatuksia herättävä näyttely. Materiaalia oli valtavasti. Päätin siksi yksinkertaistaa kaikkea. Karsin materiaaleja ja esitettäviä asioita reippaasti ja rohkeasti. Asiakas piti tästä vedosta ja minä vakuutuin, että näin näyttelystä saadaan kävijäystävällisempi, kertoo Särkkä suunnitteluprosessista.

Miten näyttelyn rakentaminen käytännössä eteni?

–    Suunnittelussa halusin tapani mukaan ottaa huomioon käytetyn materiaalin, joten ensimmäisenä lähdin metsästämään materiaaleja Tori.fi:stä ja kierrätyskeskuksista – löysin kaiken haluamani. Rakennusmateriaaliksi valikoitui kierrätettävyyden ja huollettavuuden vuoksi puu. Kaikki rakenteet halusin suunnitella siten, että materiaalit ovat jatkossa käytettävissä muualla tarpeen vaatiessa. Pyrin pitämään muodot yksinkertaisina enkä silpunnut vanerilevyjä kovin pieniksi. Pinnat käsiteltiin kestäviksi, tietysti luontoystävällisesti. Näin niitä voi hyödyntää helpommin tulevaisuudessa. Asiakkaan toive oli saada näyttelystä osallistava ja mieleenpainuva. Listasin suunnitteluvaiheessa vuorovaikutteisia tekijöitä, jotka halusin saada ujutettua mukaan: tekeminen, oivallus, äänet, tunteisiin vetoaminen. Näyttely sopii kiertotalouskentän yrityksille, jotka haluavat inspiroitua ja oivaltaa, miten kiertotaloutta voisi esitellä. Se sopii myös kuluttajille informatiivisen puolensa ansiosta. Itsekin sain paljon uutta tietoa tässä prosessissa, vaikka olin luullut tietäväni hyvin paljon kiertotaloudesta. Ajankohtaisuuden sekä kattavan muttei liian runsaan informaatiomäärän vuoksi suosittelen näyttelyä ihan jokaiselle!

Olipa jälleen materiaali -näyttely Joessa 16.4.–31.8.2019.
Näyttely on avoin kaikille ja siihen on vapaa pääsy. Avoinna arkisin kello 8-18.


Vierailu- ja innovaatiokeskus Joki
Lemminkäisenkatu 12b, 20520 Turku
info@jokiturku.fi
010 315 3020


Näyttelystä kerrotaan lisää Topinpuiston verkkosivuilla.

Näyttely on osa 6Aika: Tulevaisuuden kiertotalouskeskukset -hanketta, jonka tavoitteena on tukea kiertotalouteen keskittyvän liiketoiminnan kehittämistä ja innovaatioiden kaupallistamista. Hanke rakentaa kaupunkien välistä kiertotalousyhteistyötä ja -verkostoa. Lisätietoa: www.circhubs.fi.

Lisätietoja:

Carita Varjonen, asiakkuuspäällikköTurun Teknologiakiinteistöt Oy
carita.varjonen@teknologiakiinteistot.fi
040 676 6037

Tuomas Alijoki, projektikoordinaattoriLounais-Suomen Jätehuolto Oy
tuomas.alijoki@lsjh.fi
040 867 0195

Lue lisää | Yleistä