Vierailukeskus Joen kokouspalvelut ovat suljettuina 1.7. - 4.8.2024 Lue lisää

Paikallista kaupunkihunajaa myyntiin Jokeen

Jokeen on saatu myyntiin lähihunajaa, joka on tehty kokonaan Turun tiedepuiston alueella. Tämä hunaja on peräisin PharmaCityn katolla kahdeksannessa kerroksessa sijaitsevasta kaupunkimehiläispesästä.

Mehiläispesä on Turun biotiedekeskuksen tutkijatohtori Veronica Fagerholmin projekti, jota hän hoitaa oman tutkimuksensa ohessa.

– Kaupunkimehiläisten pitäminen on tullut yhä suositummaksi. Tämä trendi-ilmiö on havaittavissa suurissa maailman kaupungeissa, kuten esimerkiksi New Yorkissa, Pariisissa ja Lontoossa, Fagerholm kertoo.

Mehiläisten sukupuutosta tuli maailmanlaajuinen huolenaihe, kun huomattiin kasvintorjunta-aineiden vaikuttavan mehiläisiin. Kaupungeissa mehiläisillä on hyvät mahdollisuudet tehdä kunnon hunajasato, johtuen esimerkiksi kasvintorjunta-aineiden vähäisestä käytöstä kaupunkialueilla.

Mehiläiset ovat kaupunkiympäristössä tarpeellisia. Ne huolehtivat esimerkiksi pensaiden ja puiden pölytyksestä. Kukkalajeja voi olla kaupungeissa jopa enemmän kuin maaseudulla, mikä antaa hunajaan oman erityisen makunsa.

Kaupungeissa mehiläisillä on hyvät mahdollisuudet tehdä kunnon hunajasato, johtuen esimerkiksi kasvintorjunta-aineiden vähäisestä käytöstä kaupunkialueilla.

Kaupunkimehiläisiä pidetään myös tulevaisuuden kaupunkien yhteisöllisyyden tuottajina. Samalla kun maailma kaupungistuu, on mehiläispesien pitäminen kestävä tapa pitää yllä ihmisen suhdetta luontoon ja ruuantuotantoon. Useissa kaupungeissa mehiläisiä tarhataan juuri talojen katoilla. Mehiläiset voivat lentää kukkien perässä jopa pari kilometriä, joten täältä Tiedepuistosta käsin niille riittää ruokaa ympäröivien puistojen kukista.

Fagerholmin mehiläispesän hunajasta on saatu myös pieni erä ainutlaatuista lehmushunajaa. Lehmushunaja onkin kaupunkitarhojen erikoisuus, jota ei voi saada maaseudulta.

– Yleensä Suomessa tehtävä hunaja on sekakukkahunajaa. Onnekseni saimme myös vahvemman makuista lehmushunajaa pienen erän myyntiin.

Lehmushunajan tunnistaa koostumuksesta, väristä ja myös vahvasta mintunkaltaisesta mausta. PharmaCityn mehiläispesä tuotti nyt ensimmäisenä vuonnaan yli 100 kiloa hunajaa, josta noin 12 kiloa oli lehmushunajaa.

PharmaCityn hunajat ovat myynnissä Joen aulassa.

Lue lisää | Yleistä