Hullunrohkeita tekoja
Turun Topinpuistoon halutaan rakentaa ostoskeskus, josta voi hankkia esimerkiksi second hand -vaatteita ja -kalusteita sekä kierrätysmateriaalista valmistettuja tuotteita.
Monelle turkulaiselle tuttu Topinpuiston jätekeskus tulee lähivuosina muuttumaan paljon. Alueelle suunnitellaan ostoskeskusta, jossa myydään kierrätyshuonekaluja ja muita kodin tuotteita sekä second hand -vaatteita ja tekstiilejä. Ostoskeskukseen kaavaillaan monenlaisia kiertotalouden palvelumalleja, ja sieltä voisi löytyä esimerkiksi urheiluvälineiden ja työkalujen vuokrausta, tuunauspajoja ja hävikkiruokaravintola.
Ostoskeskuksen lisäksi Topinpuiston alueelle on tulossa poistotekstiilien jalostuslaitos, ja ostoskeskuksen yksi tuotekokonaisuus tulevat olemaan poistotekstiilin ympärille kehittyvät tuotteet ja palvelut.
– On fiksuinta, että vaatteista tehdään vaatteita tai muita korkean jalostusasteen tuotteita – ei maantäytettä, kiteyttää tutkimus- ja kehitysvastaava Miia Jylhä Lounais-Suomen Jätehuollosta.
Aiemmin poistotekstiilejä ei ole Suomessa juurikaan hyödynnetty isossa mittakaavassa.
– Markkinoilla ei ole ollut hullunrohkeutta toimia tämän asian eteen, koska tekstiilien jatkojalostamista ei ole nähty taloudellisesti kannattavana. Me päätimme kuitenkin tarttua haasteeseen. T-paita ei muutu raaka-aineeksi, ellei joku sitä jalosta, Jylhä sanoo.
Jylhä luettelee mahdollisuuksia sille, miten poistotekstiilit jatkossa voivat saada uuden elämän: vaatteet voidaan myydä sellaisinaan, poistotekstiileistä voidaan uudelleenvalmistaa vaatteita tai poistotekstiileistä voidaan tehdä kierrätyskuitua.
Esimerkki kierrätystuotteesta löytyy läheltä, sillä Jylhällä itsellään on farkut, jotka ovat Piece of Jeans -yrityksen käsialaa, ja ne on tehty yhdistelemällä poistofarkuista leikattuja paloja. Samalla tyylillä voi verhoilla vaikkapa huonekaluja, esimerkiksi sohvia. Vastaavia tuotteita Jylhä näkisi mieluusti myynnissä Topinpuistossakin.
– Poistotekstiilin ympärille syntyneet liiketoimintaideat ja tuotekehitystyö ovat hyvä esimerkki yhteistyön voimasta, jota Topinpuistossa halutaan edistää. Samaa toivomme jatkossa myös muiden materiaalien osalta, ja siksi olemme kehittämässä Topinpuistossa ostoskeskuskonseptia, sanoo Jylhä.
Jätteet nähdään nykyisin entistä enemmän raaka-aineena, ja LounaisSuomen Jätehuolto pääsee valtavien materiaalivirtojen äärelle: se on 17 kunnan omistama yhtiö, joka huolehtii kyseisten kuntien puolesta asukkaiden jätehuollon järjestämisestä. Yhtiön toimialueella asuu noin 420 000 asukasta.
Vastuullisemmaksi yritykseksi?
1. Suosi nopeita kokeiluja – käytännössä tekemällä oppii parhaiten.
2. Ajattele uudella tavalla. Voisiko pienen viilaamisen sijasta jonkin asian tehdä kokonaan toisin?
3. Parhaat ratkaisut syntyvät yhteistyöllä. Eri alojen osaajat sparraavat toisiaan tarkastelemaan asioita tuoreella tavalla.
4. Hyödynnä hyviä käytäntöjä, joita on jo olemassa. Opitaan toisiltamme!
5. Hankkeista projekteja: ilmastotyöhön ja kiertotalouden ratkaisuihin on tarjolla useita erilaisia rahoitusinstrumentteja.