Inflaatiohistorian huippulukemia – miten selvitä, kun ostovoima kutistuu?

Maailmantalous voi yllättää positiivisesti, mutta miten kotitaloudet selviävät, kun inflaatio syö ostovoimaa? Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu esitteli tammikuussa julkaistun Nordean talousennusteen Joki Forum -tilaisuudessa.

Leuto talvi ja Kiinan aukeaminen maailmantalouden moottoreina

Inflaatio on nyt ennätyskorkealla. Koivu kertookin, että pitää mennä historiassa taaksepäin 70-luvulle, kun on viimeksi nähty kymmenen prosentin inflaatiolukuja. Taloudessa tapahtuneet muutokset ovat kuitenkin viime aikoina yllättäneet positiivisesti, joten on mahdollista, että käänne parempaan on jo tapahtumassa.

– Inflaatio on nyt todella korkealla, mikä tuntuu kotitalouksien arjessa. Pahimmat maailmantalouden uhkakuvat eivät kuitenkaan toteutuneet, sillä leuto talvi poisti energiakriisin todennäköisyyden ja käänsi energian hinnat laskuun, kertoo Tuuli Koivu puheenvuorossaan.

Lisäksi maailmantalouden kannalta on positiivista, että Kiina on vihdoin lähtenyt avautumaan. Kiinalaisten kuluttaminen on laskenut koronan aikana ja kasvu edellyttää sitä, että kiinalaiset luottavat talouteensa.

– Kiinan talouden kasvu tulee varmasti keskittymään palvelusektorille, mutta talouden piristyminen lisää myös kansainvälisiä investointinäkymiä, Koivu kertoo.

Asuntolainat Pohjoismaiden haasteena

Olemme usein tottuneet kuulemaan, miten Pohjoismaissa talous on hoidettu kestävästi, ja esimerkiksi koronasta selvittiin verrattain hyvin. Pohjoismaat kasvavatkin nyt Euroopan keskiarvoa nopeammin.

– Haasteena meillä on se, että Pohjoismaissa on paljon asuntovelkaa, ja usein velka on vielä vaihtuvissa koroissa. Lainanhoitokuluihin käytetty summa on aina pois kotitalouksien muusta kulutuksesta.

Oman lisänsä tähän tuo asuntojen hintojen lasku.

– Asuntojen hinnat nousivat koronan aikana paljon, joten niissä on hieman laskuvaraa. Tällä hetkellä asuntojen hinnat ovat laskeneet noin 13 prosenttia, Koivu selventää.

Pahimmat maailmantalouden uhkakuvat eivät kuitenkaan toteutuneet, sillä leuto talvi poisti energiakriisin todennäköisyyden ja käänsi energian hinnat laskuun.

Investoinnit kasvun avaimena

Yrityksillä on valtava rooli talouden kääntymisessä kasvusuuntaiseksi. Positiivisia merkkejä on nähtävissä etenkin tutkimus- ja kehitysinvestoinneissa.

– Vaikka rakennusinvestointien määrä voi pienentyä, tulee tulevaisuuden kasvu muualta. Viimeisen kymmenen vuoden aikana Suomalaiset yritykset eivät ole investoineet tutkimukseen ja kehitykseen niin paljon kuin olisi ehkä ollut tarvetta. Nyt tämä kasvu on kääntynyt ylöspäin, ja yritykset hakevat pitkän aikavälin kasvua tutkimus- ja kehitysinvestointien avulla.

Kotitaloudet inflaation vietävissä

Korkea inflaatio on syönyt kotitalouksien ostovoimaa. Tätä on mahdollista paikata kolmesta eri lähteestä. Ensinnäkin tilannetta helpottaisi, jos inflaatio kääntyisi laskuun. Lisäksi helpotusta voi tuoda se, että uskalletaan nyt käyttää säästöjä paikkaamaan inflaation aiheuttamaa kuilua. Kolmas korjaus olisi ansiotason nousu.

– Korjaavana liikkeenä voisi olla myös se, että hinnat lähtisivät laskuun. Tämä ei kuitenkaan ole todennäköistä, sillä alasuuntaiset hintaliikkeet ovat Euroopassa varsin harvinaisia, Koivu lisää.

Inflaatiokehityksen ennustaminen on hankalaa, minkä vuoksi myös kotitalouksien kannattaa olla valmistautunut erilaisille kehityskuluille. Vaikka kasvuennuste on tällä hetkellä heikko, täytyy silti muistaa, että talous on yllättänyt meidät ennenkin positiivisesti.

– Kannattaa miettiä erilaisia korkopolkuja ja tehdä erilaisia skenaarioita siitä, miten oma talous voi, jos korot nousevat tai laskevat.

Joki Forum tuo Tiedepuiston yhteen

Joki Forum on Vierailukeskus Joen säännöllisesti järjestettävä aamiaistilaisuus, jossa käsitellään ajankohtaisia aiheita työelämästä ja yritysmaailmasta. Kutsu tapahtumaan lähetetään kaikille Joen yritysyhteisön jäsenille.

Lue lisää | Yleistä