Kaksoiskäsine valloittaa Suomen Joen avulla
Likainen tai rikkinäinen leikkauskäsine voi aiheuttaa hengenvaarallisen infektion, ja siksi Mölnlycke haluaakin saada kaksoiskäsineensä tulevaisuudessa jokaiseen leikkaukseen. Yrityksen Suomen valloitus tehdään Vierailukeskus Joesta käsin, ja Joki on saanut globaalin yrityksen suorastaan kuhisemaan innosta.
Uusi liiketoiminta tarvitsee tuekseen uudenlaisia kumppaneita ja verkostoja sekä uudenlaista ajattelua.
Vaikka Mölnlycke on suuri ja globaali terveydenhuollon ratkaisuja valmistava yritys, sen sisälle syntyi käytännössä startup, kun leikkauskäsineet irrotettiin omaksi liiketoiminnakseen runsas vuosi sitten.
Käsineissä nähdään paljon potentiaalia kasvuun, ja tulevaisuudessa tarkoituksena on saada yrityksen käsineet mukaan jokaiseen Suomessa tehtävään leikkaukseen. Tähän tarvitaan paljon työtä, uudenlaista ajattelua ja hyviä kumppaneita. Yhdeksi tärkeimmäksi kumppaniksi on noussut Vierailukeskus Joki ja sen tarjoamat mahdollisuudet.
– Heti ensimmäisellä kerralla kun tulimme käymään Jokeen, meille tuli vahva ahaa-elämys siitä, että tällä yhteistyöllä pääsemme pitkälle, kertoo Mölnlycken käsineliiketoiminnan johtaja Lena Bäckman.
Nyt kun yhteistyö on päässyt kunnolla käyntiin, koko kansainvälinen yritys on suorastaan sekaisin Joesta.
– Yrityksemme pääkonttori on Göteborgissa ja luulisi, että esimerkiksi Ruotsista löytyisi vastaavia paikkoja vaikka miten, mutta ei. Joki on sekä tekniikaltaan, monipuolisuudeltaan että verkostoitumismahdollisuuksiltaan täysin ainutlaatuinen paikka, Bäckman kehuu.
– Kansainväliset kollegani haluavat aina palata tähän aiheeseen ja sanovat, että ”Please tell me again about the Zoki”, naurahtaa Bäckman.
Joki on myös sijainniltaan mainio yhteistyökumppani, sillä Mölnlycken koko käsineliiketoiminnan pääpaikaksi muodostuu nyt Turku.
– Mielestäni tämä alue oli kaikkein luontevin vaihtoehto toiminnallemme. Turku on biolääketieteen kehto, alueelta löytyy paljon merkittäviä lääkealan yrityksiä ja lääkekehitystä sekä monta tärkeää oppilaitosta ja korkeakoulua. Lisäksi haluaisimme olla tuoreen Varsinais-Suomen hyvinvointialueen arvoperusteinen hankintakumppani.
Leikkauskäsineiden kohdalla ei puhuta vain itse tuotteesta, vaan isossa kuvassa kaiken keskiössä ovat terveys, turvallisuus ja käsien hyvinvointi. Kädet ovat kirurgin tärkein instrumentti, ja lääkekäsittelijän näpeissä voi olla jopa tuhansien eurojen arvoinen liuos. Käsineisiin voi tulla helposti reikä, mutta jos se on pieni, sitä ei ole helppo havaita. Reiän kautta voi kuitenkin aiheutua infektio joko lääkärille tai potilaalle, tai ihokontakti ei-toivottuun aineeseen lääkekäsittelijälle.
– Lapselle, ikäihmiselle tai vaikkapa syöpäpotilaalle infektio voi olla henkeä uhkaava tila, joten kysymys on todella isosta asiasta, sanoo Bäckman.
Hän selittää, että yrityksen valmistaman kaksoiskäsineen erikoisuus on indikaattorijärjestelmä, joka kertoo, jos käsineeseen tulee reikä. Se näkyy selvästi ja ilmaisee käyttäjälleen, että nyt on aika vaihtaa uudet, ehjät käsineet.
– Kaksoiskäsineitä on toki markkinoilla muitakin, mutta meidän tuotteemme erikoisuus on se, miten laajasti ja näkyvästi reikä erottuu. Lisäksi käsineen mukavuus on omaa luokkaansa.
Lääkealalla tuotelanseeraukset ja tuote-esittelyt on tähän asti hoidettu usein perinteisellä tyylillä: tapaamisilla, esittelyillä ja jalkatyöllä. Vahvan digitaalisen strategian omaava Mölnlycke on kuitenkin päättänyt, että tästedes uusien tuotteiden lanseeraukset tehdään vain digitaalisesti.
Ensimmäistä uutta tuotelanseerausta Suomen markkinoille kuvattiin Joessa kokonaisen päivän ajan.
– On hienoa, että Joella on osaavia yhteistyökumppaneita kuten Rajupaja. Heidän kanssaan oli todella helppo toimia ja heidän asiantuntemuksensa avulla lanseerauksesta saadaan kiinnostava ja viihdyttäväkin kokonaisuus, joka on jotain aivan muuta kuin perinteinen Teams-kokous, Bäckman kehuu.
Jatkossa Joesta pääsee toisinaan myös piipahtamaan Malesiaan, jossa kaikki Mölnlycken käsineet valmistetaan. Koska käsineiden pääraaka-aine on Malesiassa kasvava kumipuu, on järkevintä jalostaa raaka-aine lopputuotteeksi samassa maassa eikä kuljettaa sitä muualle.
– Aiemmin ostajia saatettiin lennättää Malesiaan katsomaan plantaaseja tai tehdasta. Tällaiset lentomatkat eivät enää kuitenkaan ole vastuullista toimintaa, joten mieluummin näytämme asiakkaille täällä Suomessa videon kautta, miten asiat hoituvat.
Haastattelu on julkaistu keväällä 2023 ilmestyneessä Joen sidosryhmälehti Bizissä.