Joen pienet kokoustilat ovat jatkossa vain Joen kumppaneiden sekä Teknologiakiinteistöjen ja Werstaan toimitila-asiakkaiden käytettävissä. Lue lisää

Mama Creative ei tee videota vain videon vuoksi

Videolla voi erottua, lisätä myyntiä tai tehdä brändiä tunnetuksi. Video voi viihdyttää, mainostaa tai informoida. Aivan ensiksi pitää kuitenkin miettiä tavoitteet, kohderyhmä ja jakelukanavat. Muuten hienoinkaan video ei välttämättä toimi.

Videot tarjoavat yrityksille mahdollisuuden kertoa tarinaansa visuaalisesti ja kiinnittää ihmisten huomion nopeasti. Tällä hetkellä sosiaalisessa mediassa kulutetuista sisällöistä jopa 80 prosenttia on videoita. Kaukana ollaan siis ajoista, jolloin yritys tilasi historiikkivideon kerran vuosikymmenessä ja esitteli sitä sitten juhlallisesti vierailleen pimennettyjen verhojen takana neuvotteluhuoneessa.  

Nyt videoita tehdään jatkuvalla syötöllä ja monenlaisista lähtökohdista. Niistä on tullut tapa hankkia tietoa, nauttia viihteestä ja kuluttaa sisältöjä. Asiakkaat jopa odottavat brändeiltä videosisältöjä. 

Onnistunut video näyttää siltä, että se on syntynyt helposti, mutta takana on lähes poikkeuksetta paljon suunnittelua. Mama Creative -videotoimiston perustajaosakas ja luova johtaja Iiro Romppanen korostaakin huolellisen taustatyön merkitystä. 

– Ensimmäiseksi kannattaa miettiä sitä, miksi video tehdään. Mitä sillä tavoitellaan? Kenelle se on suunnattu? Jos tehdään video, joka kertoo kaikesta kaiken ja joka on suunnattu kaikille, käy todennäköisesti niin, ettei lopputulos kiinnosta ketään. 

Mama Creative haluaakin heti alkuvaiheessa kirkastaa asiakkaan kanssa sen, mikä on videon käyttötarkoitus, kohderyhmä ja kanava tai kanavat, joihin video tulee. Ennen kaikkea pitää pohtia sitä, miten video palvelee yrityksen liiketoimintaa ja brändiä. Nämä asiat määrittävät paljon sitä, miten video kannattaa toteuttaa. Vaihtoehtoja ja tyylejä on valtavasti. 

Milloin yrityksen kannattaa tehdä tai ostaa videoita? 

– Video on loistava tapa erottua kilpailijoista! Videolla voidaan tukea myyntiä, mainostaa, rakentaa brändiä, lanseerata uusi tuote, rekrytoida tai vaikka luoda työnantajamielikuvaa. Video voi kertoa monimutkaisestakin palvelusta animaation avulla. Lista on lähes loputon, naurahtaa Romppanen.  

Romppanen näkee, että erityisen hyvin videolla voidaan tukea myynnin ja markkinoinnin tarpeita.  
 
– Videoita ei kuitenkaan kannata tehdä videoiden takia. Video, joka on suunniteltu asiakkaan liiketoiminta, brändi, tavoitteet ja kohderyhmät ymmärtäen, toimii. 
 
Videoiden budjetit vaihtelevat paljon, ja ne voivat olla mitä tahansa aina parista tuhannesta eurosta jopa satoihin tuhansiin, sanoo Romppanen.  

Tuotannon alkuvaiheen kuluihin kuuluvat muun muassa ideointi, konseptointi ja mahdollinen käsikirjoitus. Kuvaustiimin koko ja kuvauspäivien määrä vaikuttavat paljon kustannuksiin, samoin se, paljonko editointia tarvitaan. Rahaa voi kulua vielä myös grafiikkaan, mahdolliseen animointiin ja erilaisten versioiden työstämiseen. Kuluja tuovat isommissa tuotannoissa myös casting, esiintyjäpalkkiot sekä puvustus ja maskeeraus. 

– Toisaalta, paljon tehdään myös videoita, joissa suurinta osaa näistä asioista ei tarvita. Tiettyyn tarpeeseen voi hyvin riittää pieni kuvaustiimi, oikea kuvauspaikka ja hyvä suunnitelma.  

Romppanen sanoo, että Mama Creative haluaa välillä haastaakin asiakkaitaan. Perimmäisenä tarkoituksena on löytää oikea tapa toteuttaa se, mitä asiakas tarvitsee.  

Aina budjettia ei kannata käyttää vaikkapa yhteen isoon tuotantoon, sillä brändivideon tuotannon yhteydessä voidaan kuvata hyvin kustannustehokkaasti lyhyitä klippejä someen. Joskus taas voidaan toteuttaa vaikkapa haastatteluvideoita myyntisuppilon seuraavaan vaiheeseen.  

– Budjetin hyödyntäminen viisaasti vaatii hyvää suunnittelua ja videostrategiaa.  

Hyvä suunnitelma ja strategia pitää laatia myös videon jakelua varten.  

– Vaikka tehdään tavoitteiden mukainen ja näyttävä video, ilman hyvää käyttö- tai jakelusuunnitelmaa harvoin tapahtuu mitään itsestään. On turha laittaa videota YouTubeen ja odottaa, että siitä tulisi itsestään menestys. Jokaisen viraalin videonkin takana on se polku, josta se on noussut julkisuuteen.  

Lyhyiden videoiden suosio on kasvanut erityisesti sosiaalisessa mediassa, mutta myös pidemmillä videoilla on paikkansa.  

– Alustojen suositukset saattavat korostaa lyhyitä videoita, mutta jokainen kohdeyleisö on erilainen. Tärkeintä on miettiä, missä myyntisuppilon vaiheessa videota käytetään, kenelle sitä näytetään ja missä. Lyhyet videot suunnitellaan monesti kiinnostuksen herättämiseen tai mainostamiseen. 

Romppanen sanoo, että videoiden tehokkuutta kannattaa testata eri kanavissa ja oppia kohderyhmän reaktioista. Parhaisiin tuloksiin päästään silloin, kun videoita tehdään pitkäjänteisesti, ja ne tukevat yrityksen myynnin ja markkinoinnin tavoitteita.  

– Monet asiakkuutemme ovat kestäneet pitkään, ja parhaimmillaan meistä on tullut kavereita. Tällöin tekeminen kehittyy koko ajan tehokkaammaksi. Esimerkiksi Turun Teknologiakiinteistöt on meille juuri tällainen unelma-asiakas, sanoo Romppanen. 

– Olemme tehneet Joelle ja Teknologiakiinteistöille paljon erityyppisiä sisältöjä ja tarvittaessa myös editoineet heidän kuvaamiaan videoita. Olemme toteuttaneet yhdessä videoita, joissa on ollut viihdettä, tietoa ja huumoria – aina Teknologiakiinteistön tavoitteet mielessä pitäen.  

Kun teet videon, ota huomioon nämä:

1. Mikä on videon tavoite ja mitä sillä halutaan sanoa.  
2. Ketkä ovat videon kohderyhmä, eli kenelle puhutaan. 
3. Mikä on kanava, jossa video se jaetaan. 

Mama on luova videotoimisto, jonka tavoitteena on olla asiakkailleen vaivaton ja luottava kumppani, luonnehtii Iiro Romppanen.

Mama Creative

Toimiala: videotuotanto 
Perustettu: 2018 
Työntekijöitä:
Liikevaihto: 0,3 M€ (2022)  

Artikkeli on julkaistu alun perin Joen sidosryhmälehti Bizin numerossa 1/2024.

Lue lisää | Kumppanit