Meijä Manu -näyttely Joessa 19.9.–25.11.

Turkulaislähtöisen Mauno Koiviston (1923–2017) syntymästä on tänä vuonna kulunut 100 vuotta, ja Meijä Manu -näyttely on osa juhlavuoden ohjelmaa.

Presidentti Mauno Koiviston elämää esittelevä Meijä Manu -valokuvanäyttely avautuu Vierailukeskus Joessa tiistaina 19.9.2023. Turun kaupungin ja Turkuseuran toteuttama näyttely oli esillä Vanhalla Suurtorilla elokuussa, jossa sen näki yli 10 000 katsojaa. Nyt kiitelty kokonaisuus saapuu Jokeen, jossa sen voivat nähdä tuhannet uudet katsojat.

Näyttely tarkastelee erityisesti Koiviston turkulaisuutta sekä hänen suhdettaan Turkuun. Tästä temaattisesta valinnasta kumpuaa myös näyttelyn nimi Meijä Manu. Näyttelyn on koonnut Turkuseuran projektityöntekijä Aleksi Kauppinen.

– Näyttely pohjautuu muistitietoaineistoon, jonka keräsin keväällä 2023 osana Mauno Koiviston juhlavuoden ohjelmaa. Puolensataa turkulaista jakoi muistojansa Koivistosta, joita kertyi 1920-luvulta lähtien, Kauppinen kertoo.

Koiviston syntymän ja presidenttiyden väliin mahtuu paljon kiinnostavia asioita: ankara lapsuus, sotavuodet, paluu koulun penkille, satamavuodet, yliopistovuodet, perheen perustaminen, muutto Helsinkiin, nousu ministeritehtäviin, pankinjohtajaksi, koko kansan Koivistoksi ja lopulta presidentiksi.

Näyttelyn siirtyminen Jokeen antaa sille ansaittua lisäaikaa ja mahdollistaa Tiedepuiston alueella työskentelevien ihmisten vierailun näyttelyssä vaikka työpäivän lomassa.

– Halusimme näyttelyn Vierailukeskus Jokeen, koska Mauno Koivisto on vihkinyt Joen tiloihin kuuluvan Mauno Koivisto -keskuksen käyttöön. Joki tarjoaa luontevan jatkumon arvokkaalle näyttelylle ja nyt nekin ihmiset, jotka eivät ehtineet nähdä näyttelyä Vanhalla Suurtorilla, voivat tulla katsomaan sitä vaikkapa työpäivän lomassa Vierailukeskus Joen 2. kerrokseen, kertoo Turun Teknologiakiinteistöjen yhteisöpäällikkö Carita Varjonen.

Meijä Manu -valokuvanäyttely on nähtävillä Vierailukeskus Joen 2. kerroksessa 19.9.–25.11.2023 arkipäivisin klo 8.00-16.00. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Kuva: Kansallisarkisto

Lue lisää | Yleistä