Joen pienet kokoustilat ovat jatkossa vain Joen kumppaneiden sekä Teknologiakiinteistöjen ja Werstaan toimitila-asiakkaiden käytettävissä. Lue lisää

”Rakennusprojektien vastuullisuus haastaa sekä asiakkaan että meidät”

Miten ilmastotavoitteet, kestävä kehitys ja vastuullisuus tuodaan konkreettisesti mukaan uusiin rakennushankkeisiin? Sitowise-yrityksellä on siihen vastaus.

Rakennetun ympäristön suunnittelu- ja konsultointiyritys Sitowise on ottanut tänä vuonna käyttöön koko alalla ainutlaatuisen käytännön: yrityksen kehittämän työkalun, jonka avulla kestävän kehityksen toteutumista seurataan koko projektin ajan.

– Aloitamme nykyisin uuden projektin määrittelemällä heti alkuun sen, miten projekti edistää YK:n kestävän kehityksen tavoitteita. Ajatuksena on parantaa asiakkaan ymmärrystä siitä, mihin asioihin kiinnitetään projektin aikana huomiota. Kun tavoitteet on määritelty, niiden etenemistä seurataan ja mittaroidaan koko projektin ajan, kertoo Sitowisen Lounais-Suomen aluejohtaja Petri Rainio.

– Meidän kaltaisemme toimija pystyy auttamaan paljon siinä, miten päästään liikenteen päästötavoitteisiin, suojellaan luonnon monimuotoisuutta ja suunnitellaan kestävän kehityksen mukaisia rakennuksia. Tänä kesänä lanseerattu vastuullisuustyökalu on käytössä jo yli 20 %:ssa tänä vuonna aloitetuista projekteista.

– Koska asiakkainamme on paljon esimerkiksi kuntia, valtionhallintoa ja rakennusliikkeitä, vaikutukset alkavat näkyä laajalti varsin nopeasti, Rainio arvioi.

– Tämä menetelmä haastaa sekä meidät että asiakkaat! Tavoitteet ovat usein laajoja, mutta on hyvä muistaa, että otetaan aina askel kerrallaan. Pienetkin asiat ovat tärkeitä.

Sitowise haluaa auttaa palveluillaan rakentamaan vastuullisempaa ja älykkäämpää elinympäristöä ja suunnittelemaan parempia kaupunkeja. Yritys suunnittelee ja konsultoi muun muassa kiinteistöihin, rakentamiseen ja infraan liittyviä asioita, lisäksi se tuottaa digitaalisia ratkaisuja.

Turun alueella Sitowise on ollut mukana muun muassa Raision keskustan tiesuunnittelussa ja Turun kauppatorin uudistuksessa tie- ja katuosuuksien suunnittelun sekä lvi- ja sähkösuunnittelun kautta.

Osa kohteista on sellaisia, että ne ovat herättäneet ihmisissä voimakkaita tunteita sekä puolesta että vastaan.

– Julkisen paineen määrä on lisääntynyt huomattavasti viime vuosina. On meillekin iso haaste miettiä, miten pystymme tekemään työmme suurten paineiden keskellä. Meidän tavoitteemme on kuitenkin olla neutraali toimija: me emme ota hankkeisiin kantaa, vaan teemme aina tilatut selvitykset ja suunnittelutyöt mahdollisimman hyvin.

Sitowisella on Lounais-Suomessa noin 150 työntekijää. Suomen lisäksi yritys toimii Ruotsissa ja Baltian alueella, ja henkilökuntaa on kaikkiaan noin 2000. Sitowise yhdisti Turun toimintonsa tämän vuoden aikana saman katon alle Helsinginkadulle, ja aloitti samalla yhteistyön Vierailukeskus Joen kanssa.

– Omat tilamme ja kokoustilamme toimivat sisäisessä käytössä, mutta tarvitsimme lisäksi tiloja, joissa voi pitää 50-100 hengen seminaareja ja webinaareja. Joki oli meille luonteva valinta sekä sen sijainnin että monipuolisten tilojen ja huipputekniikan myötä, Rainio sanoo.

– Turun Tiedepuistosta on tulossa Turkuun toinen keskusta. Siellä on hyvä kuhina, ja se on tärkeä näköalapaikka yrityksille. Haluamme ehdottomasti näkyä juuri siellä.

Pörssiin listautuminen toi tunnettuutta ja lisäsi yhteenkuuluvuutta

Keskiviikkona 25. maaliskuuta Sitowisen työtekijät päästivät luovuutensa irti. Sitowise listautui kyseisenä päivänä pörssin, ja yritys halusi näyttää maailmalle, mikä on sitowiselainen tapa soittaa pörssikelloa. Niinpä jokaista työntekijää pyydettiin hankkimaan jokin kello, jota voisi soittaa, ja kuvata itsensä soittamassa sitä. Erilaisista soittotavoista koostettiin video, joka julkaistiin listautumispäivänä.

– Työntekijämme soittivat kelloja saunassa, lumikinoksessa ja eri maamerkkien luona. Kellojen lisäksi kilisteltiin muun muassa triangeleita ja symbaaleita. Videosta tuli todella hieno ja meidän yrityksemme näköinen tapa juhlistaa asiaa, jota ei voitu juhlia fyysisesti korona-ajan takia, kertoo Sitowisen Lounais-Suomen aluejohtaja Petri Rainio.

Sitowisen pörssiin listautumista edelsi pitkä ja huolellinen valmistautuminen. Yritys kertoi listautumisen olevan yksi tulevaisuuden mahdollisuuksista jo useampi vuosi sitten, kun Sito ja Wise fuusioituivat. Itse listautumisen valmisteleminen oli pitkä prosessi, jossa luotiin yhtiölle valmiuksia toimia listayhtiönä.

– Listautuminen on hieno osoitus, että sille työlle, jota me teemme, nähdään näin iso arvo, ja meistä ollaan kiinnostuneita. Emme olekaan vain harmaita insinöörejä, naurahtaa Rainio. Rainio painottaa, että listautuminen lisäsi merkittävästi myös henkilökunnan yhteenkuuluvuuden tunnetta.

– Yrityksen historiassa on paljon ostoja ja fuusioita, mutta tämä projekti on hitsannut meitä hyvin yhteen.

Sitoutumisesta kertoo sekin, että yrityksen listautumisanti oli erittäin suosittu myös Sitowisen henkilöstön keskuudessa. Nyt henkilöstöstä yli puolet omistaa yrityksen osakkeita. Rainio sanoo, että listautuminen on tuonut yritykselle paljon näkyvyyttä ja sen tekemisille lisää painoarvoa. Arjessa sen sijaan juuri mikään ei muuttunut.

– Mietimme etukäteen paljon, mitä pörssiin listautuminen tuo tullessaan, mutta perustyöhön se ei ole vaikuttanut mitenkään. Toki ihmiset kyselevät puolileikillään, mikä on päivän arvo, mutta meidän asiantuntijamme saavat motivaation työstään, kuten ennenkin.

– Meidän voimamme on nimenomaan tekijöissä. Meillä on huippuosaava henkilökunta, ja ihmiset tekevät tämän yrityksen, Rainio summaa.

Haastattelu on julkaistu syksyllä 2021 ilmestyneessä Joen sidosryhmälehti Bizissä.

Lue lisää | Kumppanit