Yhdessä uuteen kasvuun
Onnistumistarinoita, koulutuksia ja verkostoitumista. Turun kauppakamari haluaa tukea jäseniään kasvamaan ja löytämään uusia liiketoimintamahdollisuuksia.
Toimivat, monialaiset verkostot ja Turun hyvä logistinen sijainti ovat alueen yrityksille tärkeitä kasvun mahdollistajia. Haasteita kasvulle taas tuottaa osaavan työvoiman saanti. Näin summaa Turun kauppakamarin toimitusjohtaja Kaisa Leiwo. Turun kauppakamarin tavoite ja teema vuodelle 2021 on Yhdessä uuteen kasvuun.
Koronavuoden jälkeen halutaan tukea alueen yrityksiä yhteistyössä, uudistumisessa, uusien liiketoimintamallien löytämisessä, verkostoitumisessa ja kasvussa. Jäseniä motivoidaan esimerkiksi jakamalla onnistumistarinoita yrityksistä, jotka ovat kestäneet koronan koettelemukset ja tehneet toimintaansa muutoksia, jotka ovat vieneet toimintaa eteenpäin.
Turun kauppakamarissa on 1800 jäsentä kaikilta elinkeinoelämän osa-alueilta, aina suurista kansainvälisistä yhtiöistä pieniin yhden hengen yrityksiin. Lisäksi mukana on Turun alueen kaupunkeja, kuntia ja lukuisa joukko järjestöjä.
– Varmasti tärkein kauppakamarin tarjoama etu on se, että kauttamme pystyy verkostoitumaan yli toimialarajojen, Leiwo sanoo.
Verkostoituminen voi olla aivan yhtä tärkeää sekä isoille että pienille toimijoille. Esimerkiksi monen Turun alueen vientiyrityksen toiminta on jatkunut ilman suurempia muutoksia koko korona-ajan, koska nykyiset asiakassuhteet ovat olleet toimivia. Leiwo kertoo monen yrityksen kärsivän kuitenkin nyt siitä, että uusasiakashankintaa on vaikeaa tehdä sähköisesti ja tilauskirjat ovat tyhjenemässä. Siksi huolena onkin, että koronan vaikutukset näkyvät näissä tähän asti hyvin pärjänneissä yrityksissä vasta viiveellä.
Juuri siksi Leiwo liputtaa verkostoitumisen puolesta. Uusien yhteistyökumppaneiden kanssa voi keksiä uusia tapoja lähteä hakemaan kasvua.
”Kauttamme pystyy verkostoitumaan yli toimialarajojen.”
Kaisa Leiwo, Turun kauppakamari
Kasvun mahdollisuuksia tukee myös se, että logistiikan puolesta Turku on loistava paikka yrittää, kehuu Leiwo.
– Meillä on välittömässä läheisyydessä Turun, Naantalin ja Rauman satamat, maakunnan oma lentokenttä, joka normaaliaikana on Suomen toiseksi vilkkain kenttä, ja lisäksi Turku on maanteiden ja rautateiden solmukohta. Pääkaupunkiseudun lisäksi Suomesta ei löydy toista kaupunkia, jossa olisi logistisesti näin hyvät mahdollisuudet.
– Alueellamme on paljon yrityksiä, jotka pystyvät hyödyntämään kaikkia näitä väyliä, ja paljon yrityksiä, jotka miettivät miten voisivat jatkossa hyödyntää mahdollisuuksia paremmin. Merkittävä este kasvulle on kuitenkin pula osaavasta työvoimasta. Koronaaikanakin moni kauppakamarin jäsenyritys kertoi juuri sen olevan suurin este yrityksen kasvulle.
– Tarvetta on monenlaisille työntekijöille, esimerkiksi osaaville hitsaajille, asentajille, työnjohtajille ja monille muille rakennusalan työntekijöille, Leiwo kertoo.
Turun kauppakamari käykin keskusteluja sekä alueellisesti oppilaitosten kanssa että valtakunnallisesti ministeritasolla.
– On merkittävä ongelma, että oppilaitokset eivät voi reagoida tarpeeksi nopeasti niihin tarpeisiin, mitä alueilla on. Oppilaitoksissa tiedetään usein hyvin, millaiselle työvoimalle olisi tarvetta, mutta muutosten vieminen läpi on tällä hetkellä aivan liian kankeaa ja hidasta. Siihen tarvitaan pikaisesti muutos, Leiwo sanoo.
Turun kauppakamari haluaa tukea jäseniään kasvuun tiedolla.
– Järjestämme jäsenistöllemme viikoittain ohjelmaa ja tapahtumia, joista osa on maksutonta ja osa maksullista. Tällä hetkellä kaikki tapahtuu etänä verkossa, mutta odotamme kovasti sitä, että pääsemme taas tapaamaan jäseniämme kasvokkain, sanoo Leiwo.
– Toisaalta olemme saaneet digiloikan myötä ja etäyhteyksien kautta tilaisuuksiimme loistavia puhujia, jotka eivät ehkä kiireiltään olisi ehtineet Turkuun normaaliaikana. Myös monet jäsenemme ovat aktivoituneet ihan uudella tavalla osallistumaan tapahtumiin, Leiwo kertoo.
Turun kauppakamari tekee aktiivista yhteistyötä Vierailukeskus Joen kanssa, ja Leiwo näkee, että Joki tarjoaa yrityksille hienon mahdollisuuden esitellä toimintaansa ja järjestää tilaisuuksia aivan Tiedepuiston ytimessä.
– Korona-aika on ollut harmillisen hiljainen tilaisuuksien osalta myös Turun kauppakamarissa, mutta kevään ohjelmaan kuulunut pormestaritentti striimataan jäsenillemme Vierailukeskus Joesta, Leiwo kertoo. Oman lisänsä Turun kauppakamarin tarjoamiin mahdollisuuksiin on tuonut myös viime vuonna lanseerattu Koulutus online -palvelu, jota kutsutaan tuttavallisesti ”koulutuksen Netflixiksi”. Helsingin kauppakamarin tuottamassa tietopakissa on satoja koulutuksia, joita kaikki kauppakamareiden jäsenet voivat katsoa silloin, kun heille sopii.
Hyvä johtaja antaa muiden loistaa
– Johtaja on ennen kaikkea mahdollistaja. Johtajan pitää nähdä laajemmat kokonaisuudet ja löytää ne tiet ja polut, jonne halutaan mennä, puntaroi Turun kauppakamarin toimitusjohtaja Kaisa Leiwo.
Leiwolla on laaja kokemus vaikuttamisesta ja johtajuudesta. Ennen Turun kauppakamaria hän työskenteli Isännöintiliiton johtajana ja sitä ennen Kiinteistöliiton johtajana.
Leiwo kuitenkin tunnustaa, ettei edes pidä koko sanasta ”johtajuus” – se kun tuntuu helposti kovin kankealta ja byrokraattiselta.
– Omat kokemukseni ovat johtajuudesta maksimissaan 50 hengen organisaatioissa, joten vaikkapa pörssiyrityksessä on varmasti hyvin erilaista. Mutta itse pidän matalasta hierarkiasta ja olen hyvin osallistava johtaja. Olen sitä mieltä, että johtajan ei kuulu tietää kaikkea – hänen pitää hankkia ympärilleen fiksuja ihmisiä, jotka tietävät häntä enemmän!
Leiwon mielestä tärkeintä on kuunnella ympärillään olevia ihmisiä ja tukea heitä, jotta työt sujuvat ja kaikki voivat hyvin.
– Hyvä johtaja ei tyrkytä koko ajan itseään esiin, vaan hän mahdollistaa sen, että kaikki voivat loistaa!
Leiwon mielestä johtajuus punnitaan vaikeissa tilanteissa.
– Kaikki tietävät, että aina kaikki ei suju kuten pitäisi. Silloin pitää olla niin avoin kuin mahdollista ja purkaa pelkoja ja ennakkoluuloja yhdessä.
– Hyvä johtaja ei pelkää hankalia asioita, vaan uskaltaa nostaa kissan pöydälle. Se, jos mikä, on juuri johtajan tehtävä.