SHIFT muuttui festivaalista webstivaaliksi

Vuoden 2020 Shift Business Webstival oli ainutlaatuinen virtuaalitapatuma, jonka toteutustapa oli uraauurtava niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Tämän vuoden SHIFT-festivaali järjestetään 25.-26.8.2021 Kakolassa.

Shift Business Festival on Turussa vuosittain järjestettävä kansainvälinen yritystapahtuma, jonka lavaohjelma keskittyy älykkääseen liiketoimintaan ja uuden teknologian hyödyntämiseen yritysten toiminnassa. Vuoden 2020 Shift järjestettiin Vierailukeskus Joen tiloissa. Alun perin tapahtuman piti olla muodoltaan hybriditapahtuma, eli tarkoituksena oli, että tapahtumaan voi osallistua joko paikan päällä tai verkon kautta.

Vain kolmea viikkoa ennen h-hetkeä tapahtuma päätettiin kuitenkin toteuttaa kokonaan virtuaalisesti.

Shiftin toimitusjohtaja Sini Toivonen on työskennellyt pitkään digimarkkinoinnin ja tapahtumatuotannon kanssa, joten tapahtumamuotoilu oli hänelle tuttua. Päätös muuttaa Shift digitaaliseksi tuntui oikealta, oikeastaan välttämättömältä.

– Emme halunneet ottaa mitään riskejä, ja lisäksi sekä puhujilta että yhteistyökumppaneilta tuli myös voimakkaasti viestiä siitä, ettei yleisötapahtuman toteuttaminen keskellä koronatilannetta tunnu hyvältä.

– Joen tilat sopivat tällaiseen virtuaalitapahtumaan todella hienosti, ja tarjolla on lukuisia hyvin erilaisia tiloja, joista pystyimme lähettämään ohjelmaa joustavasti. Sekä Cave että Presidentti ovat loistavia tiloja puheenvuorojen ja paneelikeskusteluiden striimaamiseen, Toivonen kehuu.

”Joen tilat sopivat tällaiseen virtuaalitapahtumaan todella hienosti.

Sini Toivonen

Suurimman vaikutuksen Shiftin tiimiin teki Joen työntekijöiden osaaminen ja vieraanvaraisuus.

– Joessa on todella asiantunteva ja osaava henkilökunta. Esimerkiksi Joen asiakkuuspäällikkö Carita Varjosesta todella huomaa, että hänellä on vankka kokemus tapahtumien ja elämysten parissa työskentelystä, ja hän on erittäin ammattitaitoinen ja markkinointiorien- toitunut henkilö. Meillä oli koko ajan äärimmäisen tervetullut olo Joessa, ja kaikki asiakaspalvelu ja vieraanvaraisuus ovat siellä aivan huippuluokkaa!

Shift käytti Joen tiloja monipuolisesti, esimerkiksi Shiftin Help desk ja info sijoitettiin toimimaan Joen workshop-tiloissa. puhujien backstagena toimi Cave-teatterin läheisyydessä oleva Amfiteatteri ja Shiftin laaja vapaaehtoisjoukko löysi erinomaisia työtiloja Joen yhteydessä toimivan Werstaan tiloista.

Shiftin digitaalisuuden eteen oli tehty töitä yli puoli vuotta, mutta loppurypistys juuri tapahtuman alla oli silti kova. Shift käytti alustanaan Virbelaa, jossa kävijät voivat liikkua 3D-maailmassa avatar-hahmoin. Alustaa kehitettiin Shiftin tarpeisiin aina aivan viime metreille asti.

– Vaikka Virbelaa ei ole käytetty tällaiseen tarkoitukseen aiemmin, ja siinä oli omat haasteensa, halusimme silti tehdä nimenomaan tällaisen erilaisen toteutuksen. Kyllä tänä vuonna on istuttu jo ihan tarpeeksi meets-kokouksissa ja webinaareissa, Toivonen naurahtaa.

Virtuaalisuus ja se, että osallistuakseen Shiftiin piti ladata ja opetella erillinen ohjelma, jakoi jonkin verran mielipiteitä. Valtaosa käyttäjistä oli toteutuksesta kuitenkin innoissaan, ja monet latasivat LinkedIn -profiileihinsa ja somekanaviinsa kuvia avattaristaan ja vierailustaan Shiftissä. Tapahtuma onnistui olemaan taas edelläkävijä ja tarjoamaan uudenlaisia elämyksiä.

Sini Toivonen kertoo, että virtuaalisuus tulee olemaan vahvasti mukana myös elokuussa 2021 järjestettävässä seuraavassa Shiftissä, mutta hän toivoo, että kävijät pääsevät tapaamaan myös fyysisesti.

Haastattelu on julkaistu syksyllä 2020 ilmestyneessä Joen sidosryhmälehti Bizissä. Haluatko tilata Bizin suoraan kotiin tai toimistoon? Tilaa se maksutta täältä.

Lue lisää | Yleistä