Vierailukeskus Joki on koko Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen kokonaisuus. Se on kaupungin, kuntien ja yrityselämän yhteinen hanke, joka on näyteikkuna alueen nykyhetkeen.
Millaisia yrityksiä Turun seudulla toimii ja millainen on tulevaisuuden Turku? Millaisia innovaatioita alueen korkeakouluissa tehdään? Kaikki tämä selviää Vierailukeskus Joessa.
Turun Tiedepuistossa sijaitseva Joki on Suomen ensimmäinen alueellinen vierailukeskus. Se on vuorovaikutteinen elämys, josta löytyy interaktiivisia näyttelyitä.
– Monilla suurilla yrityksillä on omat vierailukeskukset, ja ne voivat toki olla todella näyttäviä, mutta ne on tehty aina yhden toimijan tarpeisiin. Turun seudulla on paljon pienempiä yrityksiä, joilla ei ole resursseja omaan vierailukeskukseen – eikä ehkä edes tarvetta sellaiselle kuin toisinaan. Siksi on upeaa, että meillä on kaupunkina tällainen tila, jota yritykset voivat hyödyntää, ja joka tarjoaa nähtävää myös laajemmalle yleisölle, pohtii Turun kaupunginjohtaja Minna Arve.
Juuri Tiedepuisto on Minna Arven mielestä loistava paikka vierailukeskukselle.
– Tänne on helppo tulla laajemmaltakin alueelta, ja vierailukeskuksen on helppoa tehdä yhteistyötä niin korkeakoulujen kuin alueen yritystenkin kanssa, sillä ne sijaitsevat kätevästi lähellä. Sanoisin, että Joki on koko Tiedepuiston sydän.
Korona on muuttanut työpaikkakulttuuria, ja monet ovat työskennelleet valtaosan kulunutta vuotta etänä kotoa käsin.
– Muuttuvassa maailmassa juuri tällaiselle kohtaamispaikalle on enemmän tarvetta kuin koskaan. Ihmiset kaipaavat yhteisöllisyyttä, ja tällainen tila luo juuri sitä.
Vierailukeskus Joki on koko Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen kokonaisuus.
Minna Arve
Arve toivoo, että näkisi jatkossa Joen entistä elävämpänä.
– Tiedepuiston alue on kehittymässä koko ajan, palvelut paranevat ja tänne saadaan lisää asutusta. Hotellin saaminen tänne oli ehdottoman tärkeä asia. Uskon, että elävyys syntyy näiden kaikkien asioiden tuloksena, sillä tässä tilassa on paljon potentiaalia. Nyt kun ajatellaan, niin Vierailukeskus Joki on itse asiassa ollut aikaansa edellä.
Joen ydin on yhteistyössä, ja sen merkitystä ei voi ylipäätään tarpeeksi korostaa.
– Mielestäni juuri yhteistyö on Turun seudun menestyksen avain. Täällä osataan tehdä yhteistyötä muuallakin kuin juhlapuheissa. Ensin määritellään yhteiset tavoitteet, sitten katsotaan, mikä kenenkin rooli työnjaossa on. Science Park on hyvä esimerkki siitä, miten kaupunki, korkeakoulut ja elinkeinoelämä tekevät yhteistyötä myös operatiivisella tasolla.
– Täytyy myös muistaa, että yhteistyö ei synny itsestään, ja että sitä täytyy vaalia. Hyvienkin asioiden eteen täytyy tehdä töitä.
Haastattelu on tehty 16.9.2020 ja se on julkaistu syksyllä 2020 ilmestyneessä Joen sidosryhmälehti Bizissä. Haluatko tilata Bizin suoraan kotiin tai toimistoon? Tilaa se maksutta täältä.