Lääkkeitä, jotka parantavat
BioCityn kattojen tasalla kehitetään ja valmistetaan huomisen tehokkaita syöpälääkkeitä ja rokotteita superpuhtaissa toimitiloissa. Palkittu turkulainen lääkealan yritys Biovian on toiminut ja laajentunut Tiedepuistossa koko toimintansa ajan, ja rakentaa parhaillaan uusia tuotantotiloja BioCityssä. Biovianin palvelutuotteista valtaosa menee vientiin, ja sillä olisi valmiudet myös koronarokotteen valmistamiseen.
Yrityksemme täyttää ensi keväänä 18, eli tulee täysi-ikäiseksi. Tämä tarina on ollut kuin jännityselokuvaa. Ikinä ei olisi voinut arvata, millaisia asioita eteen tulee, tai miten isoksi yrityksemme kasvaisi, sanoo Biovianin toimitusjohtaja Knut Ringbom.
Hän on yksi yrityksen viidestä perustajajäsenestä.
– Alussa meillä ei ollut kansainvälisiä asiakkaita, ei myyntikokemusta, ainoastaan usko omaan tekemiseemme ja into haastaa isoja toimijoita. Nyt tilanne on aivan toinen, ja palvelutuotteistamme 80 prosenttia menee vientiin. Toivottavasti meidän esimerkkimme kannustaa jatkossakin ulkomaisia pääomasijoittajia näkemään sen, millaista asiantuntemusta Suomessa ja Turussa on, Ringbom miettii. Investoimalla syntyy uusia kaivattuja työpaikkoja.
Biovian valmistaa biologisia molekyylejä lääketutkimuskäyttöön, tarjoaa laadunvalvonta-analyyseja ja kehittää biolääkkeiden valmistusprosesseja asiakkailleen. Vastaavia, yhtä laajan palvelupaletin omaavia yrityksiä on koko maailmassa vain muutama.
– Me emme itse kehitä lääkkeitä, vaan ne ovat yliopistojen, isojen tutkimusryhmien ja lääkekehitysyhtiöiden tuotoksia. Meidän osuutemme sen sijaan on valmistusprosessien kehitys sekä lääkkeiden valmistus ja testaus lääketehtaan valvotussa ympäristössä. Saamme siis tänne aihion, ja meidän tehtävämme on fasilitoida se, selittää Ringbom.
– Sanon usein, että meidän alallamme ollaan kuin Klondykessa. Lääkekehitysyhtiöt ovat kullankaivajia, jotka hakevat hippuja ja etsivät sitä kautta koko ajan sitä suurta kultasuonta. Kaikki toivovat, että onnistuttaisiin, mutta vain osa hankkeista menee maaliin. Tässä vertauskuvassa Biovianin rooli on toimittaa kullankaivajille karttoja, kompasseja ja hakkuja, jotta kulta löytyisi nopeasti, turvallisesti ja tehokkaasti.
Ringbom on hyvä selittämään monimutkaista asiaa yleistajuisesti, ja nyt hän ottaa avukseen myös kynän ja paperia. Ensin paperille piirtyy tavanomainen adenovirus. Se aiheuttaa lievän nuhakuumeen, mutta ei muuta.
Viereen piirretään toinen virus, vaikkapa korona, jonka väkäsmäinen pinta on tullut ihmisille tutuksi uutisista. Viruksen väkäsistä voidaan ottaa muutama ja istuttaa ne adenoviruksen kyytiin. Adenovirus on siis kuin Troijan hevonen, joka kuljettaa koronan pinnan rakenteen ihmisen elimistöön – siten, ettei siitä ole vaaraa, mutta elimistö luulee sairastaneensa koronan. Näin elimistö saa vastustuskyvyn.
Samaan tapaan voidaan myös valmistaa esimerkiksi syöpälääkkeitä, jotka hyökkäävät syöpäsoluja vastaan, mutta jättävät terveet solut rauhaan.
– Näin valmistetaan lääkkeitä, joilla ei vain hoideta, vaan parannetaan, Ringbom innostuu.
Ja juuri se on Biovianin tekemässä työssä kaikkein innostavinta.
– On mahtavaa kuulla tuloksista, joissa ihmisiä on tuotu takaisin suunnilleen kuoleman porteilta! Vaikka he ovat olleet joskus äärimmäisen sairaita, nyt he elelevät tyytyväisinä ja päristelevät menemään moottoripyörillään.
Koronarokotteiden kehittämisestä on puhuttu aina pandemian alkuvaiheesta asti. Monen mielestä rokotetta on kuitenkin jouduttu odottamaan varsin kauan. Miksi siinä on kestänyt? Knut Ringbom valaisee.
– Ennen kuin uusi rokote saadaan markkinoille, on tutkittava huolellisesti sen turvallisuus, teho, annostus ja sivuvaikutukset. Tätä säädellään viranomaistahojen puolesta hyvin tarkasti, Ringbom sanoo.
”Näin valmistetaan lääkkeitä, joilla ei vain hoideta, vaan parannetaan.”
Knut Ringbom
Biovianilla on teknologia ja osaaminen, joiden avulla yritys voisi hyvin olla tekemässä koronarokotetta. Asian parissa onkin työskennelty.
– Biovian on ollut mukana kehittämässä yhtä koronarokotetta. Täytyy kuitenkin muistaa, että aihioita on valtavasti ympäri maailman, ja osa päätyy jatkoon, osa ei. Alusta asti oli tiedossa, että on vain pieni mahdollisuus sille, että hanke, jossa me olemme mukana, etenee loppumetreille asti. On ollut silti mielenkiintoista ja motivoivaa olla mukana jahtaamassa ratkaisua globaaliin pandemiaan. Lisäksi Ringbom uskoo, että keskustelu koronarokotteesta on saanut ihmiset tietoisemmiksi biologisista lääkkeistä. Tämä voi johtaa siihen, että yritykset saavat jatkossa helpommin rahoitusta vastaaviin hankkeisiin.
Ulkopuolinen iso sijoittaja on ollut käänteentekevä myös Biovianin tarinassa. Yritys on kasvanut ja ollut voitollinen koko olemassaolonsa ajan, mutta sen toiminta ja kasvu kääntyi vielä isommalle vaihteelle, kun kansainvälinen pääomasijoittaja Keensight Capital teki merkittävän sijoituksen Biovianiin vuonna 2018.
Sijoitus antoi Biovianille erinomaiset mahdollisuudet kasvuun, ja yritys on tälläkin hetkellä tekemässä suuria investointeja. Kesällä valmistui uusi virusvektoreiden tuotantoyksikkö ja loppuvuoden aikana BioCityn toimitiloihin valmistuu uusi superpuhdas tuotantotila, aseptinen täyttölinja, joka soveltuu täydellisesti esimerkiksi rokotteiden valmistukseen. Muun muassa ilmavirtojen, ylipaineistuksen ja ilmansuodatuksen avulla säädeltävä huippupuhdas toimitila on edellytys sille, että vaativa lääkevalmistus voi onnistua.
Kolmas iso hanke on toimintajärjestelmien kokonaisuudistus, joka kattaa koko yhtiön. Tavoitteena on tuoda tehokkuutta työtapoihin ja rutiineihin. Samalla uudistetaan elektronisia allekirjoituksia ja datan jäljitettävyyttä.
Biovian on juurtunut Turkuun ja Tiedepuistoon, eikä muualle lähtemistä ole tähän asti tosissaan harkittu. Laajentuva yritys on saanut hyvin tiloja ja yhteistyö Turun Teknologiakiinteistöjen kanssa on sujunut mallikkaasti. Biovian on tällä hetkellä valloittanut melkein koko BioCityn seitsemännen kerroksen ja lisäksi pitkät pätkät kuudetta ja neljättä kerrosta. Lisäksi PharmaCityn puolella yrityksen käytössä on 750 neliötä. Työntekijöitä on tällä hetkellä satakunta.
– Tiedepuisto on dynaaminen ja positiivinen alue, jossa on hyvä draivi, kehuu Ringbom.
– Tämä on myös merkittävä osaamiskeskittymä. Bonuksena on myös se, että kun saamme vieraita, parin tiiviin kokouspäivän jälkeen vieraat voi hetkessä viedä vaikkapa Nauvoon, Naantaliin tai Loistokarille syömään paikallista savukalaa. Ne ovat kansainvälisille vieraillemme unohtumattomia elämyksiä, Ringbom sanoo.
Vierailukeskus Jokea Biovian on hyödyntänyt muun muassa henkilökunnan tilaisuuksiin, joulujuhliin ja palavereihin.
– Kun olemme laajentuneet, meidän ei ole kannattanut käyttää neliöitä omiin kokoustiloihin, vaan onneksi voimme hyödyntää tarpeen mukaan Joen upeita kokoustiloja.
Haastattelu on julkaistu syksyllä 2020 ilmestyneessä Joen sidosryhmälehti Bizissä. Haluatko tilata Bizin suoraan kotiin tai toimistoon? Tilaa se maksutta täältä.